Anasayfa Saç Dökülmeleri

Saç Dökülmeleri

Saç dökülmesi nedenleri saç derisinde kalıcı “skar oluşturan” ya da “skar oluşturmayan” olmak üzere 2 tiptir.

Skarsız Saç Dökülmeleri

Telogen effluvium, androgenetik alopesi (erkek tipi dökülme) ve alopesi areata (saçkıran) skarsız saç dökülmesi nedenleri arasındadır.

Telogen Effluvium

Saçın büyüme (anagen) fazında aynı anda birçok kıl follikülünün dinlenme (telogen) fazına geçmesi ile gözlenen dökülme şeklidir. Metabolik hastalıklar (özellikle tiroid hastalıkları), demir, vitamin (biotin) ve mineral (çinko) eksikliği, hormonal nedenler, ilaç kullanımı sonrası (isotretinoin), gebelik sonrası, travma ve stres nedeni ile görülebilir.

Androgenetik Alopesi

Erkek tipi saç dökülmesi olarak da tanımlanır. Erkeklerde yaşla beraber görülme sıklığı artar iken bayanlarda ise menopoz sonrası görülme sıklığında artış gözlenir. Genetik yatkınlık ve kıl foliküllerinin androjen reseptörlerine doku düzeyinde artmış aşırı duyarlılığı sonucu klinik olarak kıl foliküllerinde incelme, minyatürizasyon ve saçlarda seyrelme ile ortaya çıkmaktadır. Erkek hastalarda verteks (tepe bölgesinde) seyrelme ve frontal ön saç çizgisinde geri çekilme, kadın hastalarda ise taç şeklinde yaygın bir saç seyrelmesi ve incelmesi olarak kendini göstermektedir. Hastalarda muayenede tutam tutam aktif saç dökülmesi izlenmez.

Alopesi Areata (Saçkıran)

Saçta ani olarak başlayan yuvarlak kılsız alanlar şeklinde gözlenir. Sıklıkla saçlı deride olmakla beraber sakal ve diğer kıl gözlenen vücut alanlarında (kaş, kirpik, gövde, bacak) da kıl kaybı olabilir. Alopesi areata otoimmün (bağışıklık sisteminin tetiklediği) bir hastalık olarak kabul edilir ve diğer otoimmün hastalıklar ile beraberlik gösterebilir. Bu nedenle başta Hashimato tiroiditi olmak üzere, tip 1 diyabet ve pernisiyöz anemi açısından hastaların değerlendirilmesi önemlidir. Saçkıran tedavisinde kortizon içerikli losyonların yanısıra saç derisinde kıl kökünü uyarıcı steroid ve benzeri ilaçlar intradermal olmak üzere deri içine enjekte edilmektedir.

Skarlı Saç Dökülmeleri:

Skarlı saç dökülmeleri başlıca folikülitis dekalvans, pelad, liken pilanopilaris ve bazı kollajen doku hastalıklarında görülür.

Saç dökülmesi tipinin belirlenmesi ve altta yatan hastalığa yönelik (demir eksikliği, tiroid hastalığı, vitamin-mineral düşüklüğü) demir, çinko, hormon, vitamin ve mineral desteğinin verilmesi önem taşımaktadır. Hastalarda saç kökünü destekleyen keratin içerikli gıda takviyeleri, topikal minoksidil gibi kıl çıkışını tetikleyen tedavilerin (saç spreyi), prokapil, saw palmetto içerikli serum, losyon ve şampuanların tedaviye eklenmesi gerekmektedir. Daha hızlı ve etkin bir sonuç için hastalara direkt olarak kıl folikülünü hedef alan (kıl folikülünü besleyen, kanlanmasını artıran, canlandıran) vitamin kokteylleri (B1, B2, B6, B12, pantenol), dutasterid ve minoksidil içeren mezoterapi ürünleri intradermal olarak saçlı deriye enjekte edilebilir. Mezoterapi ile kombine olarak uygulanan PRP (platelet rich plasma-trombositten zenginleştirilmiş plazma) uygulamaları (2 haftalık aralıklar ile 4-6 seans) saç dökülmelerinde başarılı sonuçlar vermektedir.